Er hurtigere altid smartere?

Er hurtigere altid smartere?

Jeg tror ikke på, at man som virksomhed nødvendigvis skal digitalisere, bare fordi det er oppe i tiden. Eller at man skal investere i og bruge robotter – bare for at spare lønkroner? I sidste ende handler det nemlig om MENNESKER. Og derfor kunne det være klogt, bare en gang imellem, at sætte farten lidt ned og tage hensyn til os medarbejderne – og vores fantastiske hjerner. Det vil, efter min bedste overbevisning, skabe mere menneskeværdige og sundere arbejdspladser.

Hjernen er din, måske, vigtigste muskel og ja ja også hjertet. Så hvad gør du f.eks. for, på daglig basis, at mærke dig selv og give din hjerne en pause? Føder du den med sund mad og VAND? Går du en tur i frokostpausen eller nyder du en stille stund i eftertænksomhed? Får du udført en eller anden form for fysisk aktivitet samtidig med, at du også får slappet af? Får du læst en god bog eller i avisen, samtidig med at du nyder en god kop kaffe eller te?

Vidste du, at din hjerne kan trænes på samme måde som dine biceps m.fl.? Men det kræver, at den ikke er så nedbrudt af stress, at hukommelsen er fuld af huller og hjernecellerne ødelagte. Og ved du, at det modsatte af stress er hvile og søvn? Så derfor er søvn og en lille ”lur” (med lukkede eller åbne øjne) så vigtig. For ligesom når du træner dine muskler, f.eks. i et træningscenter, så har hjernen også brug for hviledage (weekender) samt ikke mindst masser af hvileperioder i løbet af dagen. Det er således på hviledagene/hvileperioden (efter at musklerne eller hjernen har udført nedbrydende træning), at musklerne bliver større; og at du bliver stærkere – fysisk og mentalt.

Mennesker er på mange måder ligesom planter. For det, som alle mennesker har brug for, er at blive gødet med basale ting som mad, vand, varme, hvile, sikkerhed og tryghed. Men de har også brug for at blive vandet med gode relationer og følelser samt for at blive lyst på med mening og formål. Og hvis det ikke tilføres dagligt og på mere eller mindre struktureret vis, så visner vi stille og roligt.

Så hvordan kan du hjælpe medarbejdere eller kolleger mod nedbrydning og stress? Med at udvikle i stedet for at afvikle deres hjerner? Kriser og stress handler om at forstå̊ og beherske, og det er hele to ting i en i forvejen kompleks hverdag. Men vi er nødt til at forstå̊, hvad der sker, før vi kan beherske, hvordan det påvirker os. Så hold øjne og ører åbne og red en hjerne (din eller en kollegas), for ofte er vi de sidste til at opdage, hvor vi er på vej hen. 

Jeg har selv det seneste år arbejdet intensivt og 360 grader med mig selv og med det, som gør, at jeg fysisk og mentalt er i stand til at leve godt liv – arbejdsmæssigt og privat. Jeg vil gerne have mulighed for at arbejde til jeg bliver 80 år, men det kræver, at jeg allerede nu er OBS på at udvikle og forbedre mig – ikke bare karrieremæssigt men også ift. at passe på min krop, så den kan passe på mig. Kroppen er mit hylster, som styres af min hjerne og af ilt fra hjertet. Og mange af os glemmer også, hvor vigtigt ernæring og motion er for vores tarmflora, som har til funktion at beskytte os mod virus og andre infektioner. Hvis du vil høre mere om min rejse eller om hvad, jeg kan hjælpe dig med, så er du velkommen til at kigge ind på mielivhansen.dk.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *